h1

Brug de ældre borgere som historie-fortællere og historie-lærere i folkeskolen og børnehaver m.v. …

maj 3, 2007

Børnene får historien helt ind under huden, og de husker den langt bedre, når en ældre person, der har oplevet – eller i hvert fald været tæt på – de historiske begivenheder, fortæller om dem.

I USA er man i en række forsøgs-projekter begyndt at bruge de ældre borgere som med-undervisere i skolerne – læs mere i artiklen Bringing students and seniors together.

Og det er da en knaldgod idé. For de ældre får også et stort udbytte ud af mødet med børnene. Dels får de nogle helt andre sociale relationer end dem, som de har sammen med deres jævnaldrene venner. Dels holder historiefortællingen deres hjerner aktive, og det har jo en positiv effekt i forbindelse med forebyggelse af f.eks. Alzheimers.

Så hvad venter vi på. I en tid, hvor der er mangel på lærere, så er det da en oplagt mulighed.

Der vil naturligvis være en del skoleledere, en enkelt eller to lærer-fagforenings-repræsentanter og sikkert også en del lærere, der vil være bange for kvaliteten af undervisningen, som de ældre kan stå for, når de nu ikke – i hvert fald er det nok ikke alle, der – er lærer-uddannede.

Den fare er dog til at overse, for pædagogisk forståelse og fortæller-evner er ikke kun noget, man kan læse sig til som “rigtig” lærer. Det er der mange, der kan helt naturligt – specielt de ældre, der ville melde sig til et sådant program.

Og børnene de vil med garanti elske en fortæller, der fortæller af hjertets lyst – og ikke kun fordi den her historiske tidsperiode skal jeg nu til at gennemgå, fordi det står i læseplanen eller pensum…

Lad os komme i gang …

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: