h1

Vejen til bedre sundhed

august 20, 2007

Der findes vel næppe en politiker, der ikke synes, at danskernes generelle sundhedstilstand er et vigtigt (politisk) tema.

Og bekymringen er berettiget. Antallet af overvægtige børn, der spiser usundt og sidder alt for megen foran computeren, stiger ganske dramatisk. Hvilken ekstra byrde denne udvikling bliver for det offentlige – og private – sundhedssystem, kan man kun gætte på. Men billigt bliver det næppe.

Hvad gør vi så? Ja, historien og statistikken viser jo – desværre – med al tydelig (u)ønskelighed, at mange af os ikke selv kan finde ud af at spise sundt.

Ergo er løsningen at motivere os til det – og/eller tvinge os bort fra alt det, der er usundt.

Lige til højrebenet ligger derfor en omprioritering af momsen på fødevarer. Og den skal naturligvis være markant, ekstrem og til at føle på.

Nok så mange “spis grønt” eller “seks om dagen” kampagner har kun ringe effekt, hvad angår ændring af madvanerne. Men den dag en pose piratos tillægges 100 % moms og sunde frugter og grøntsager evt. fritages helt for moms, så tør jeg godt æde min gamle Helly Hansen kasket på, at vi vil se markante ændringer i positiv forstand.

Så kære politikere. Stop snakken. Og gør noget ved det. Det indirekte “indgreb i friheden” en momsregulering vil være et udtryk for, er kun et støvfnug i forhold til den indskrænkede frihed en dårlig livsstil giver i form af blodpropper, sukkersyge, overvægt og deraf manglende mobilitet og så videre …

Og det er altså langt billigere at forebygge frem for at helbrede – selv om både det politiske system og sundhedsvæsenet har svært ved at erkende det. Enhver, der kan betjene en simpel kugleramme eller lommeregner, vil hurtigt kunne beregne, at det reducerede bidrag til statskasssen, som en momsregulering til fordel for billigere sunde fødevarer vil resultere i, er peanuts i forhold til de ekstraregninger, som livsstilssygdommene ellers senere hen vil pålægge samfundet.

De eneste “tabere” i dette spil bliver producenterne af “problematiske” fødevarer, såsom McDonalds, Pepsi, Coca-Cola, Nestlé og andre globale fødevare-giganter, men da de i forvejen stort set ikke betaler skat i Danmark, så er skaden ikke så stor …

Konklusion: Ingen moms på sunde fødevarer og straf-sats (4-doblet momstilsvar eller mere) på usunde fødevarer er en ren vindersag.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: