h1

Flere kvindelige topledere … sådan

august 23, 2007

Alle kan vel være enige i, at det er en fordel, at vi får de topledere, der er de bedste – uanset om det er kvinder eller mænd.

Når det er sagt, er der nok ingen tvivl om, at der er mange kvinder, der holdes tilbage fra disse topposter, fordi der sidder en masse grå, kedelige mænd i bestyrelserne og i de chefstole, der skal genbesættes. Og de har altså en (kedelig) tendens til at vælge mænd frem for kvinder, når afløseren skal findes.

Hvad gør vi ved det?

At lave kvoter, der siger 50-50 af hvert køn i toplederstillingerne, som nogle politikere har foreslået (i et listigt øjeblik), er næppe en holdbar løsning. Selv om den da kan synes ganske sympatisk. Men … vi skal huske på, at der måske ikke er helt så mange kvinder som mænd, der har lyst til en toplederstilling. Og man skal altså først og fremmest ville være chef. Det skal være lysten og ikke gennemsnitskvoteringer, der driver en til ledergerningen..

Coachen Charlotte Pedersen fra virksomheden V Faktor har en anden løsning. I dag i P1 Business foreslog hun, at kvinderne skal lære at “være mindre følsomme og perfektionistiske”. Dermed siger hun vel mere eller mindre (in)direkte, at kvinderne i deres ledelsesstil skal tilstræbe at komme til at “ligne” mænd. Det er efter min mening helt ude i skoven. Kvinderne skal da ikke stræbe efter at blive ledelsesmæssige tyranner og ensporede fjolser (ja, undskyld udtrykket …) som f.eks. “FCK-bossen” Flemming Østergård – alias Don Ø.

Ledelse og godt lederskab handler om autencitet. Og det får man ikke ved at efterabe eller behage andres ønsker. Man skal være sig selv på godt og ondt – samtidig med at man naturligvis skal ville noget godt for de medarbejdere, kunder, samarbejdspartnere, ressourcer, tradtioner osv. man som topchef får ansvaret for.

I stedet for at forsøge på at blive coachet til en (på forhånd mislykket) lederpersonlighedsspaltning, skal kvinderne (dem der altså VIL være chefer) finde frem til nogle af de fremsynede virksomheder, hvor de kan få lov til og plads til at udfolde deres naturlige, kvindelige lederkompetencer.

Alternativt kan de selv skabe nye virksomheder, hvor de opbygger en ledelseskultur, der hverken har skyklapper på eller lider af snæversynethed.

Lur mig – flere kvindelige topchefer skal vi nok få over tid, men det skal ske via en naturlig udvikling … og uden tvang.

Og så skal vi først og remmest acceptere, at kønnene er forskellige. Så mænd skal have lov til at være mænd akkurat ligesom kvinder skal have lov til at være kvinder. Både i privatlivet og i erhvervslivet.

Yderligere info: Lyt til P1 Business fra den 23. augsut 2007 (udsendelsen kan podcastes), hvor bl.a. ISS direktør Jørgen Lindegaard og FCK direktør Flemming Østergaard debatterer kvindelige ledere – http://www.dr.dk/P1/P1Business

PS: Hvis læserne skulle være i tvivl, så er dette indlæg skrevet af en mand 🙂

Reklamer

2 kommentarer

  1. Mand eller kvinde er lige fedt.

    Dejligt at læse om, at kvinder ikke skal tilstræbe at være som mænd. Jeg er ganske enig i betragtningen, men også lidt træt af at høre, at der skal flere kvinder ind på topposterne. Vi er godt igang med et paradigmeskifte, hvor medarbejderne får ret stor indflydelse på, hvilke chefer, de tolererer og hvilke de ikke tolererer. Mange medarbejdere rejser eller opponerer, hvis chefen ikke opfører sig menneskeligt, og morgendagens ledere bliver valgt af medarbejderne (idag mere ubevidst, men i fremtiden, meget mere bevidst), hvilket betyder, at det udskilningsløb som mange taler om, vil ske helt af sig selv. Lige nu har de personer med ægte, naturligt lederpotentiale ret gode muligheder for at vokse ind på topposterne. Om det er mænd eller kvinder, betyder mindre for mig, idet jeg tror på, at fremtidens bedste ledere er mennesker der gør brug af deres intuition og dømmekraft på helt andre præmisser end dem vi indtil nu har set. Informationsniveauet som vi skal beherske idag, er umenneskeligt, og grundlaget du beslutter på idag, vil være væk i morgen. Mange ledere ønsker at blive coachet til en bedre ledelsesstil og nogle vil ögså have gavn af dette. Et stor issue inden for ledelsescoaching er blandt andet, at lederen overfor sig selv definerer, hvad han/hun egentlig lægger i ordet “magt”. Men når det kommer til coaching af topledere, vil mange have mere gavn af at træde tilbage som mentorer, i forhold til den kollosale viden de besidder – og så lade nye mennesker møde det nye paradigme og gå nye veje hånd i hånd med medarbejderne.
    Og når det kommer til grænsen imellem privat- og arbejdslivet, så tror jeg, at fremtidens ledere i høj grad er “helhjernemedarbejdere”, som både rummer privat- og arbejdsliv på en og samme tid. Fremtidens ledere vil være rollemodeller for den medarbejderadfærd, der er menneskeligt og etisk forsvarlig at udføre i forhold til den livsfase, den enkelte medarbejder befinder sig i.


  2. Tak for dine gode og velovervejede tanker og meninger. Det er en interessant “problemstilling”, som vi uden tvivl kommer til at høre meget mere til i de kommende år. Lad os håbe, at både mændene og kvinderne derude, som gerne vil til tops, går konstruktivt til værks. Som du selv skriver handler det jo ikke om feminin eller maskulin ledelse – men om bæredygtig ledelse i bred forstand …Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: