h1

The dark side of capitalism

august 29, 2007

“Finansuro eller ej, så stryger milliongevinsterne uhindret over bordet til Londons børsdrenge og topchefer.
Ifølge den britiske avis The Guardian stiger den årlige ekstragevinst med hele 30 pct. i år til en rekord på 14 mia. pund svarende til over 150 mia. kr. fordelt på omkring 1 million finansfolk i den engelske hovedstad.Det svarer i gennemsnit til 1,5 mio. kr. i ekstra bonus pr. person, hvilket er med til at trække forbruget af luksusvare og boligpriser markant i vejret.
Ifølge avisen har det betydet, at boligpriserne i Londons centrale områder er steget med tilsvarende 30 pct. i løbet af de sidste 12 måneder, mens priserne andre steder i landet stagnerer.

Vent fem år på en Rolls
Og blandt luksusvarerne må man nu vente helt op til fem år på at få en Rolls Royce leveret, mens der er mangel på gaster til de mange nybyggede lystyachts.
Bonusserne er dog langt fra jævnt fordelt, skriver The Guardian. Hovedparten tilfalder en mindre gruppe af finansfolk. Som eksempel nævnes to 44-årige hedgefonde-direktører, Noam Gottesman og Pierre Lagrange, som får hver 200 mio. og 250 mio. pund i ekstragevinst.
Gevinsterne i år skyldes primært ekstra høj aktivitet sidste år, hvor kapital- og hedgefonde var helt fremme i skoene med milliardhandler af virksomheder og deraf følgende bonusgevinster til finansfolkene i opkøbenes centrum.”

Denne historie kan læses i Børsen i dag – http://borsen.dk/executive/nyhed/115321/

Og den viser vel med al ønskelig tydelig, hvor irrationelt topledelsen, bestyrelsen, advokater og andre rådgivere i og omkring de store virksomheder tænker og agerer, når det handler om selve virksomhedens ve og vel. Tænk på hvor mange penge, der skal tjenes ind for at honorere disse bonuskrav. Og de kan kun hentes et par steder. Enten presses de ansattes lønninger ned, der ordineres effektivisering i form af LEAN (med stress og jag til de ansatte som følgesvend) eller priserne på virksomhedens produkter presses i vejret til skade for os forbrugere …

Den eneste rationalitet, der er i options- og bonusaflønningerne, kan aflæses i tykkelsen på de “bonus- og optionsramtes” egne pengepunge.

Social ansvarlighed og sund og fremtidsorienteret virksomhedsledelse har denne sygelige pengefikserethed i hvert fald ikke noget at gøre med. Bare se, hvor galt det er gået i TDC efter, at de blev opkøbt af en kapitalfond. Milliardbeløb trækkes ud af Danmark uden beskatning. Og den seneste farce handler om salg af de TDC-ansattes medarbejder-fritidshuse, som ledelsen forsøger at sælge for at presse endnu flere penge ned i kapitalfondens lommer.

borsen statistik bnt

Reklamer

One comment

  1. You might find this site interesting as it lets you link the Danish Børsen Dagbladet newspaper cover to your blog http://www.dailynewspapercovers.com/View/Denmark/Borsen+Dagblad/Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: