h1

Sådan løser vi klimaproblemerne

december 16, 2007

Klimaets tilstand er et hot emne for tiden. Alverdens – sikkert ganske velmenende – politikere, embedsmænd og klimaeksperter har lige øget Co2-udslippet med adskillige tons ved at flyve til Bali for at sidde indendørs i et luksuriøst, svalt og energifråsende konferencehotel … og tale om klimaudfordringerne.

Og de kunne stort set ikke blive enige om noget som helst. Og i hvert fald ikke noget, der virkelig batter. Ganske enkelt fordi mange af deltagerne er skolet op med nogle kapitalistisk-liberale værdier, hvor penge og økonomi betyder langt, langt mere end miljøet, naturen og klodens tilstand om en 30-50 år … hvor disse personer måske ikke selv længere lever.

Hvordan løser vi så problemet.

Det er naturligvis vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan lige nu og her. Og her er der heldigvis en masse gode initiativer i gang på politisk niveau. Lad os blot håbe på, at fornuften kan vinde over pengepungen.

Men den bedste og mest langtidsvirkende effekt får vi, hvis vi sikrer, at alle børn og unge i skole- og uddannelsesystemet hele vejen fra børnehaven til universitetet skal igennem et pensum af fag inden for natur, miljø, klima og udeliv.

Så vil vi fremover få beslutningstagere, der har en dyb respekt og forståelse for naturen og miljøet – og som sætter disse ting mindst lige så højt som den materielle velstand (overflod?).

Den bedste måde at udvikle natur – og miljøbevarende værdier og holdninger på sker ved at vore børn og unge får hands-on erfaringer med og i det udendørs miljø.

Outdoor Education – udeskole – skal altså have en langt større plads på skoleskemaet. Det er fint nok, at man kan sidde inde og lave en masse fine formler for, hvor hurtigt indlandsisen i Grønland smelter og hvilken betydning det har for vandstanden i verdenshavene. Men man får en langt større og bedre forståelse for den slags fænomener, når man kommer ud i virkeligheden og oplever og ser, hvad der rent faktisk foregår.

Som en amerikansk sportsfiskerforening (Trout Unlimited) skriver i deres støtte til den amerikanske senator, Jack Reeds lovforslag: “Leave No Child Left Inside“:

“In the era of climate change, we need generations of citizens who understand and care for the natural world around them. Children who have outdoor experiences when they are young grow up more healthily and are more likely to become stewards of our natural resources. Environmental education teaches children to balance and manage strong economies, create healthy communities, and enjoy our country’s beautiful green and open spaces.”

Konklusion: Løsningen på fremtidens klimaproblemer = Sæt børn og unge “udenfor døren” noget oftere …

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: