h1

Kompetence nr. 1 i en flad verden

januar 11, 2008

Thomas L. Friedman har skrevet en aldeles framragende bog med titlen: “Jorden er flad” (Børsens Forlag, 2007).
Bogen giver et fascinerende, men også skræmmende indblik i de udfordringer, globaliseringen stiller os over for – både på det nationale, regionale, organisatoriske og individuelle niveau.

I en flad og gennemglobaliseret verden er der kun én kompetence, som er uforgængelig. Nemlig evnen til at “lære at lære”.

Som Friedman skriver (s. 284):

“Den første og vigtigste evne, man kan udvikle i en flad verden, er evnen til at “lære, hvordan man lærer” – så man hele tiden tilegner sig og underviser sig selv i at gøre gamle ting på nye måder eller nye ting på nye måder. Det er en evne, enhver medarbejder bør udvikle i en tidsalder, hvor dele af eller hele job er udsat for digitalisering, automatisering og outsourcing, og hvor nye job og hele nye industrier dukker op hurtigere og hurtigere. I en sådan verden er det ikke bare det, du ved, men den måde, du lærer det på, som vil differentiere dig. For det, du ved i dag, kan blive forældet, før du tror [opfatter] det.”

I Danmark er der – desværre – kun nogle ganske få skoler, der har “learning to learn” som fag/kursus på skoleskemaet.

For en håndfuld år siden var vi nogle stykker, der forsøgte at “overbevise” studieledelsen på Handelshøjskolen i Århus om, at et sådant fag burde være et forudsætningsfag – i hvert fald for de studerende, der arbejder med innovation, forandring, ledelse, human resources o.l. …. Forslaget blev på daværende tidspunkt anset for at være ikke-akademisk, ubegavet – og i hvert fald useriøst.

Tjahh … behøver vist ikke “sige mere”.

Vil blot slutte af med at håbe, at alle med ansvar for uddannelse, læring og pædagogisk udvikling osv. læser Freidmans bog om den “flade verden” . Og gerne mere end én gang – for ved første gennemlæsning risikerer man at blive mere end rundtosset.

God weekend.

One comment

  1. […] den flade verden (se gårsdagens post), vi er på vej ind i, er det mit bud, at legen (og via den lysten til at eksperimentere noget […]Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: