h1

Hvad er essensen i innovation og entrepreneurship egentlig …. ?

februar 9, 2008

Jeg er desværre bange for, at vi her i Danmark risikerer at ødelægge grundlaget for at skabe mere innovation og få flere iværksættere.

Ikke fordi der ikke tages initiaver på området. For det gør der. Og noget af det, der sættes i gang, er da også ganske fornuftigt.

Men det store problem er efter min vurdering, at man tror, at innovation og entrepreneurship er noget, der kan styres og påduttes ovenfra – af sikkert velmenende embedsmænd og politikere. Disse to aktører skal naturligvis sikre gode rammer og betingelser for, at det er muligt at bedrive innovation og entrepreneurship, men de kan ikke per se “skabe” flere dygtige innovatører eller entreprenører.

Og da slet ikke ved, at teoretisere og akademisere det – og nærmest gøre det til en fast bestanddel på skoleskemaet hele vejen fra børnehaven op til og med universitetet.

Værre bliver det, når man begynder at give eleverne/de studerende karakterer for deres innovative talent og iværksætter-potentiale. Og det bliver kun endnu værre, når disse bedømmelser (som oftest) gives af lærere og undervisere, der aldrig selv har været i nærheden af, hvad det vil sige at arbejde med innovation og iværksætteri i praksis. “I får et 13-tal for jeres fine, visionære forretningsplan og opgavens flotte layout … I er nu udstyrede til at gå ud i verden og iværksætte …”

Intet er længere fra essensen i innovation og entrepreneurship end topgejlede, teoretiske forretningsplaner med en masse fine ord og begreber i. Nuvel en forretningsplan kan da have en vis berettigelse, men det vigtigste er nu engang om bagmændene til planerne kan omsætte tingene i praksis. Og det kan man altså ikke lære eller teste meningsfyldt i det traditionelle (institutionaliserede og standardiserede) uddannelsessystem, der stadig er det mest fremherskende i Danmark.

Som den gamle management-guru Peter F. Drucker påpegede allerede for over 20 år siden, så er essensen i innovation og entrepreneurship først og fremmest én ting: Hårdt og fokuseret arbejde ude i den virkelige verden!

“In innovation [and entrepreneurship] as in any other work there is talent, there is ingenuity, there is predisposition. But when all is said and done, innovation [and entrepreneurship] becomes hard, focused, purposeful work making very great demands on diligence, on persistence, and on commitment. If these are lacking, no amount of talent, ingenuity, or knowledge will avail.”

Bedre kan det efter min mening ikke udtrykkes.

Konklusion: Innovation og entrepreneurship er ikke “Rumvidenskab”. Så lad os få det ned på jorden igen …

Hvad mener du?

Kilde: Peter F. Drucker, Innovation and Entrepreneurship, Butterworth-Heinemann, 1985

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: