h1

Kropssproget lyver ikke … eller gør det

juni 17, 2008

Der henvises ofte til professor Albert Mehrabian, når snakken falder på, hvad der er vigtigt (vigtigst), når man skal præsentere et budskab.

Er det ordene, du siger?

Er det måden, du siger ordene på?

Eller er det dit kropssporg, der er det vigtigste, for at få et budskab igennem …?

Mehrabian har ganske rigtigt lavet nogle undersøgelser, der viser, at:

Ordene (kun) udgør 7 % af et budskab.

Stemmeføringen udgør 38 % af budskabet.

Mens kropssporoget (eller ansigtsudtrykket) udgør hele 55 % af budskabet.

Problemet er blot, at disse undersøgelser blev gennemført for at finde ud af, hvad der betyder noget i nogle helt særlige situationer – nemlig når en person i sin kommunikationen sender blandede signaler. Det kunne for eksempel være en situation, hvor en person fortæller en ven en sjov vittighed – og vennen bagefter siger, at det var da en mægtig sjov historie samtidig med, at han har stenansigt og der ikke er skyggen af et smil på læben eller i stemmen.

Det Mehrabian fandt ud af, var at i en sådan situation, vil fortælleren tillægge kropssproget (stenansigtet og intet grin) og tonelejet langt større betydning, end vennens ord (forlydener om), at historien da var mægtig sjov.

I dag “(mis)bruges” Mehrabians undersøgelser – som altså ikke omfatter gængse kommunikationssituationer – på mange præsentationskurser, når man fremhæver vigtigheden af kropssprog og toneleje … samtidig med at man (ofte) nedtoner vigtigheden af ordene …

I den virkelige verden er ordene dog det vigtigste i en seriøs præsentation, tale eller foredrag. Men ordene skal naturligvis være de rette, brugt på den rette måde, af den rette person, og på det rette tidspunkt.

Words don´t come easy …

PS: Tænk i øvrigt på ovenstående sammenhænge næste gang, du spørger en person om vej. Lytter du mest til de kørselsanvisninger (ordene), han giver? Eller forsøger du at finde vej ved at lægge mest vægt på personens stemme og kropssprog?
Jeg ved i hvert fald godt, hvilke “anvisninger”, der ville sende mig mest på vildspor … 🙂

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: