h1

Læring & facilitering

oktober 14, 2008

“You learn by having someone help you talk through something – help you reflect, consider new things about the topic, offer challenges… A trainer should never be an imparter of information.”

— Roger Schank, tidligere professor med speciale i læringsteori

Med ovenstående citat in mente er det en gåde, at vi stadigvæk i alt for stort omfang spilder tid på ensidige oppe-fra-og-ned forelæsninger baseret på tank-passer-pædagogikken, hvor tesen er, at viden kan “hældes” fra professorens “kloge” hjerne og over i de studerendes “videns-hungrende” hoveder.

Hvorfor er vi ikke blevet klogere?

Hvad kan vi gøre?

Hvad skal vi gøre?

Og hvad vil du gøre ved det?

2 kommentarer

 1. Selvom det efterhånden er længe siden, at Paulo Freire agiterede for et opgør med sparekassepædagogikken, har vi vist lang vej endnu.

  Det er nu også så pokkers besværligt, hvis man hele tiden skal forholde sig til, at læring konstrueres af den enkelte i konstant samspil med omgivelserne og ikke bare kan transmitteres og modtages. Det giver så mange forstyrrende faktorer i regnestykket.

  Alligevel skal vi selvfølgelig netop forholde os til og arbejde med læring ud fra denne mere komplekse forståelse.

  Mit personlige projekt består i at afdække, hvordan computerspil kan indgå i undervisningen, som et redskab eleverne aktivt skal forholde sig til. Det giver samtidig den traditionelle lærerrolle endnu et (tiltrængt) skud for boven. Når computerspil indtager klasselokalet, må lærerens rolle redefineres og en vigtig opgave bliver netop at help you reflect, consider new things about the topic, offer challenges .

  Hvis det fulde læringsudbytte skal realiseres, skal der stilles mange kritiske og perspektiverende spørgsmål til elevernes arbejde med spillet. Ellers kan det nemt blive præcis lige så overfladisk, som de undervisningsformer vi håber at distancere os fra.


 2. Jeg synes din mission om at udforske computerspillet (playful learning ..?) som læringsmediator er meget spændende.

  Lad os tage en videre dialog om det en dag.

  Jeg er selv meget optaget af, hvordan man kan skabe og/eller benytte sig af forskellige former for naturlige og virtuelle læringsrum.Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: